|
W końcu farmaceuci pokusili się o wyjaśnienie skąd w jednym słoiku z miodem jest +100 mg MGO, a w drugim +400 mg MGO na 1kg miodu. Wniosek jest jeden - zawartość MGO zależy "od sposobu badania" a nie od właściwości miodu. Szkoda czasu i atłasu. Jedno jest pewne - methylogloxal jest sztucznie dodawany do miodu z manuka - a czy potrzebnie czy nie mądry klient oceni sam /mleczarzpojebany
|
2012-05-16 12:20:55
|
|
|
|
A co to w ogóle jest? /kosmopolitka1
|
2012-05-16 18:39:22
|
|
Panie Mleczarz, co Pan troll internetowy? już któryś raz widzę Pana komentarz tej samej treści. O ile wiem, bo wcinam miód manuka mgo, metylogloksal nie jest dodawany, tylko dzięki kwiatom manuki jest go więcej niż w innych miodach. /malami
|
2012-05-17 09:52:18
|
|
malami - Nerwy cię ponoszą... może za dużo MGO? /mleczarzpojebany
|
2012-05-17 14:20:30
|
|
Jednocześnie chcę uświadomić tych, którzy niepotrzebnie wydają niemałe pieniądze na kolejną ściemę firmy farmaceutycznej. Wszyscy maja pod ręką nasze rodzime miody spadziowe nie odbiegające swoją wartością miodom z manuka. Napisałem że methylogloxal jest sztucznie dodawany do miodów z manuka i to jest prawda. Methylogloxal nie jest składnikiem nektaru tylko wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczoły. Więc niby jak w miodzie z manuka może być MGO +100 ( trzykrotnie mniej jak w polskim miodzie spadziowym) i +550? Skąd taka różnica? Gruczoły pszczoły działają raz intensywniej, a raz słabiej przy jednym rodzaju nektaru? Zamiast miodu z manuka proponuję śledzie bo zawierają fosfor i umysł lepiej pracuje ... malami /mleczarzpojebany
|
2012-05-17 14:32:52
|
|
z tego co wiem, zawartość methylglyoxalu zależy od długości leżakowania miodu. składnik ten bowiem wytrąca się w miodzie. /Propharma
|
2012-05-18 16:21:03
|
|
"Mleczarz" chłopie, coś się tak uczepił tych miodów. Miód z Manuka jest znany na całym świecie, jako miód leczniczy.
A stężenie methylglyoxalu zależy od kilku czynników, z jednym z których jest czas dojrzewania miodu. Najlepsze gatunki miodu Manuka dojrzewają w specjalnych beczkach nawet ponad dwa lata, tyle bowiem czasu potrzeba na to, by stężenie methylglyoxalu osiągnęło poziom powyżej 550 mg/kg, co odpowiada oznaczeniu MGO 550+. /natalka
|
2012-05-19 03:52:55
|
|
Jeżeli jesteście tak przekonani co do właściwości miodu z manuka to zapraszam do zapoznania się z tym treścią na tej stronie: http://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/295494/ oraz jak się robi methylogloxal i do czego służy: http://chemyq.com/En/xz/xz11/106219fparh.htm
Natalka, o jakim Ty mówisz dojrzewaniu miodu? Miód naturany nie przechodzi procesu dojrzewania. Miód dojrzewa w plastrach w ulu, a nie w beczkach. Po dwóch latach to sobie możesz zrobić z niego miód pitny albo bimber, a nie sprzedawać jako produkt leczniczy. jeszcze wspominasz o specjalnych beczkach... bez sensu. /mleczarzpojebany
|
2012-05-20 22:45:04
|
|
czy ten mód jest leczniczy, czy nie jest leczniczy, to nie ma znaczenia jeżeli pomaga, a pomaga bo ludzie wierzą w jego super właściwości. I nawet jeżeli tylko działa jak placebo, to lepiej żeby tak działał. Nie powinno się odbierać chorym wiary w coś co im pomaga.
Może tu by się wypowiedział ktoś komu ten miód pomógł i na co pomógł, wówczas będzie można polemizować z mleczarzem czy ma racje czy nie. Mnie osobiście te jego pseudonaukowe wywody wcale nie przekonują. /anufka
|
2012-05-24 03:57:07
|
|
Słuchajcie, nie ma powodu aby się nawzajem wyzywać od trolli czy innych stworzeń. Fajnie rozwinęła się dyskusja i każdemu z nas się przyda dodatkowa wiedza. Mleczarz przytoczył kilka linków, chętnie przeczytam artykuły chociaż dla mnie to trudne bo dużo chemicznych sformułowań. Może udałoby mu się znaleźć polskie opracowanie badań w Bratysławie? Ja ten miód stosowałam na przeziębienia, jako mobilizator układu odpornościowego. Jest coraz bardziej popularny, więcej ludzi decyduje się na stosowanie. To co akurat mnie zainteresowało, to sytuacja kiedy w pewnym momencie pojawiło się kilka rodzajów miodu Manuka u nas na rynku. I oczywiście każdy był naj. /mientha
|
2012-05-30 12:27:04
|
Wątek dotyczy artykułu: Różne rodzaje miodów Manuka